» » 2015 yılı yorumları

 


2015 yılı yorumları


Yazar: Saim, 28-06-2015, 21:55, Görüntülenme: 3644

Değerli dostlar, arkadaşlar, (Dunning–Kruger sendromu)

Bu gün (07.08.2015) sizlere fakültede arkadaşlarla sohbet ederken duyduğum bir sendrom (hastalık belirtisi denebilir) hakkında bilgi vermeye çalışacağım..Konuya adını veren psikologların anlattıklarından anlaşılacağı gibi bu sendrom aslında bize uygun görünse de bütün dünyada görülen yaygın bir rahatsızlıktır. Çoğumuz buna şahit olmuşuzdur ya da olmaktayız.

Birçok internet sitesine baktım, hemen hemen aynı şeyleri yazmışlar, bu nedenle ben de bunu takdim ederken http://www.aktuelpsikoloji.com/ sitesinden yararlandım.. Dunning–Kruger etkisi ya da Dunning–Kruger sendromu, Cornell Üniversitesinin iki psikologu Justin Kruger ve David Dunning’in ortaya koyduğu bir rahatsızlıktır. Cornell University’de görevli psikologlar Justin Kruger ve David Dunning’in tarihe geçmelerine ve 2000’de Nobel almalarına neden olan konu, “Cahil cesareti” olarak tanımlanıyor. Teorileri özetle, “cehalet, gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır” diyor.

Araştırma sonuçlarına göre; (*) Niteliksiz insanlar ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler, (*) Niteliksiz insanlar, niteliklerini abartma eğilimindedir, (*) Niteliksiz insanlar, gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görüp anlamaktan da acizdirler, (*)Nitelikleri, eğitimle artırılırsa, aynı niteliksiz insanlar, niteliksizliklerinin farkına varmaya başlarlar.

Tüm bu sonuçlar bir araya getirilmiş ve Dunning-Kruger Sendromuyla ilgili aşağıdaki gibi bir metin hazırlanmış:

"İşinde çok iyi olduğuna" yürekten inanan 'yetersiz' kişi, kendini ve yaptıklarını övmekten, her işte öne çıkmaktan ve aslında yapamayacağı işlere talip olmaktan hiçbir rahatsızlık duymaz. Aksine her şeyin hakkı olduğunu düşünür. Ancak bu 'cahillik ve haddini bilmeme' karışımı mesleki açıdan müthiş bir itici güç oluşturur. 'Eksiler' kariyer açısından 'artıya' dönüşür. Sonuçta, 'kifayetsiz muhterisler(ihtiras sahipleri)' her zaman ve her yerde daha hızlı yükselirler. Bu arada, gerçekten bilgili ve yetenekli insanlar çalışma hayatında 'fazla alçakgönüllü' davranarak öne çıkmaz, yüksek görevlere kendiliklerinden talip olmaz, kıymetlerinin bilinmesini beklerler. Tabii beklerken kırılır, kendilerini daha da geriye çekerler. Muhtemelen üstleri tarafından da 'ihtiras eksikliği' ile suçlanırlar."

Faydalı olabildimse ne mutlu..

 

 

Allah’a cc emanet olunuz..

 

 

2015-1-yorumlar.doc [62,5 Kb] (İndirme: 27)

 

 



Yorum Ekle

İsim:*
E-Mail:*
Yorum:
Güvenlik Kodundaki 2 Kelimeyi Giriniz: *